Yaşlılıkta Düşme Ve Düşme Korkusu
- Ava Ajans
- 4 May
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 May

Düşme yaşlının bağımsızlığını azaltır ve bazen tamamen ortadan kaldırabilir. Düşme ile oluşan yaralanmalar işlev kaybına ve sağlık harcamalarında artışa sebep olur. Yaşlı bireyler genellikle birden fazla sistemdeki bozulma neticesinde düşmeye yatkınlık geliştirirler. Hastaneye başvurulduğunda kişi başka bir ağrısından ya da sorunundan bahsedebilir. İlginç bir şekilde düşen yaşlıların çoğu kontrollerde bu durumdan bahsetmez. Böyle olduğunda düşme neticesinde oluşan durumun tedavisi yapılır ancak nedeni araştırılmaz.
Artan yaş düşme için önemli bir risk faktörüdür. Yaşlılarda düşmenin %35-40 ‘ı hafif berelenme, %5-10’u ise kırıklar, büyük yaralar ve kafa travmaları ile sonuçlanabilir. Yaşlı bireylerde kafa travmalarının en sık görülen nedeni aynı bölge üzerine düşmeden kaynaklanmaktadır.
Düşme Korkusu:
Yaşlılıkta Düşme Ve Düşme Korkusu sonrası anksiyete sendromu’ da denilen bu durum yaşlıların yaklaşık üçte birinde görülebilen ve önemli düzeyde kısıtlılığa neden olabilen bir problemdir. Genellikle düşme öyküsü olan yaşlılarda görülür. Başta da belirtildiği gibi yaşlı bireyde düşme genellikle tek bir nedene bağlı olarak gerçekleşmez.
İlerleyen yaşla birlikte denge kabiliyeti, postür, ambulasyon ve dolaşım sitemi bozuklukları oluşur. Ayrıca postürün korunmasında önemli rol oynayan homeostatik mekanizmaları tehlikeye sokan ateş, aritmi, dehidratasyon gibi akut gelişen bir durum ya da farmakolojik bir yan etki, yeni çevre, emniyetsiz tasarımlı mekanlar düşme riskini oldukça artırabilir. Tüm bunlara ek daha önce düşenler ikinci kez düşmeye daha yatkındır. Araştırma sonuçlarına göre de bir kez kalçası kırılmış olanların ikinci kez kalça kırığı yaşama riskleri daha fazladır.
Peki Düşme İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Başlıca düşme risk faktörleri:
İleri yaş
Geçmişte düşme öyküsü
Kas güçsüzlüğü
Denge sorunları
Depresyon
Düşük tansiyon
Bilişsel bozukluk
Kadın cinsiyet
Görme bozukluğu
Düşük tansiyon
Anemi
Psikotropik ilaç kullanımı
Yürüme destekleyici araçların kullanımı
Artrit vs
Bu faktörlere ek olarak özellikle yaşlı bireylerde görülen çoklu ilaç kullanımı riski artırmaktadır. Yeni doz değişikliği yapıldığında düşmeye karşı tedbirli olmak gerekir. Bu faktörlerin sayısı çoğaldıkça risk artmaktadır. Yüksek topuklu ayakkabılar ayak tabanının yerle temasını azaltarak ağırlık merkezini öne ittikleri için düşme riski yaratmaktadır. Çevresel faktörler düşme için çok önemlidir evde yaşayan yaşlı bireylerde emniyet tedbirleri alınmalıdır.
Comments