Yaşlılarda uykusuzluk çok sık görülen sorunlardan biridir. Tıp dilinde İnsomnia olarak bilinen bu sorun, yaşlıların uykusunu almasını ve yeterince dinlenmesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Bazı insanlar birkaç gün ya da birkaç hafta süren akut uykusuzluk sorunu çekebilir. Bu süreçler bireylerin yorgun düşmesine neden olur. Fiziksel olarak ortaya çıkan olumsuz etkiler bağışıklık sisteminin de zayıflamasına neden olur.
İnsomnia ise daha çok kronik olarak tanımlanabilir. Uzun süreli yaşanan uykusuzluk sorunu özellikle yaşlı bireylerin yıpranmasına ve güçten düşmesine neden olur. Bazen hayat tarzı bu soruna neden olurken bazen de fiziksel ve ruhsal sıkıntılar uykusuzluk probleminin ortaya çıkmasına neden olur.
Yaşlılarda Uykusuzluk Nedenleri
Yaşlılarda uykusuzluk nedenleri pek çok farklı nedene dayanabilir. Ortak noktası ise uyku kalitesinin düşmesi ve fiziksel direncin azalması olarak görülebilir. Geceler artık çekilmez hale gelirken sabah insanlar yataktan yorgun bir şekilde kalkar. Adeta kısır bir döngü içine giren yaşlı bireyler, domino taşı etkisi ile her gün kendini daha kötü hissedebilir.
İnsomnia nedenleri içinde:
- Stres,
- Depresyon,
- Uyku öncesi yemek,
- Uyku saatinde değişiklikler,
- Uyku apnesi,
- Nörolojik hastalıklar,
- Hormonal dengesizlikler,
- Huzursuz bacak sendromu,
- Alkol kullanma,
- Yeterli egzersiz yapmama, en çok görülenler arasında yer alır.
Bu tür sebeplere dayanan uykusuzluk, hayat kalitesinin önemli derecede düşmesine neden olur.
Yaşlılarda Gece Uykusuzluk Nelere Yol Açar?
Yaşlılarda gece uykusuzluk sorunu vücudun kendini yenilemesinin önüne geçer. Günlük yorgunluğu atmanın en iyi yolu her zaman uykudur. Uyku düzensizlikleri insanları sağlık açısından çok olumsuz etkiler. Ara sıra uykusuzluk yaşanması bir hastalık olarak görülmez. Eğer günlerce süren uykusuzluk sorunu varsa ilk akla gelen İnsomnia olmalıdır. Bunu bir hastalık olarak tespit etmek, yaşlı bireyler için uygun tedaviye başlamak adına bir fırsat yaratır.
Uyku bozukluğu sorunu her yaşta insanları olumsuz etkiler. Yaşlı bireyler fiziksel ve ruhsal olarak daha hassas konumdadır. Bu sebeple İnsomnia söz konusu olduğunda bunun sağlığı çok olumsuz etkileyen bir durum olduğunu kabul etmek gerekir. uzman hekimler ve rehabilitasyon desteği veren uzmanlar bu tür sorunlarla mücadelede yaşlı bireylere yardımcı olur. Telkinler, ilaç tedavisi ve rehabilitasyon çalışmaları sayesinde yaşlı bireylerin daha sağlıklı bir şekilde uyuması için çaba sarf edilir.
Yaşlılarda Uyuyamama Sorununa Karşı Çözümler
Yaşlılarda uyuyamama çok ciddiye alınması gereken önemli bir sorundur. Bu sorun zamanla çok önemli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Uyku problemi ile mücadele etmede:
- Günlük düzenli bir uyku programı yapılmalıdır.
- Gün içindeki uykuya son verilmelidir.
- Yatmadan önce vücudun dingin ve sakin olması sağlanmalıdır.
- Işıktan uzak ve yeterince karanlık bir ortam sağlanmalıdır.
- Sağlık desteği alınmalıdır.
- Yatmadan önce öğün varsa daha erken saate çekilmelidir.
Uykudan önce yemek uyku kalitesini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu öğünün atlanması ile uyku kalitesinde önemli bir artış yaşanır.