Yaşlılıkla beraber gelen sağlık sorunlarında tedavi ve yardım yöntemleri iyice araştırılmalı ve verilecek hizmetin avantajları daha geniş tutulmalıdır. Belli bir yaşa gelen bireylerde fiziksel rahatsızlıklara psikolojik rahatsızlıklar eşlik edebilir. Mevcut sağlık sistemine ek olarak yaşlı bakımevi olarak hizmet veren kurumlar bu gibi durumlara karşı tecrübeli konumdadır. Buna rağmen insanların yaşam kalitesini artırmak adına koordineli bir çalışmanın gerekli olduğu durumlar vardır.
 

İçinde bulunduğumuz dönemde İnterdisipliner hizmetleri daha belirgin bir şekilde takip edilmektedir. Tedavi ve yaşam kalitesi artırma çalışmalarında özellikle hasta bireylere farklı açılardan yaklaşmak önemli bir avantaj sağlamıştır. Yapılan deneyler sonucunda farklı disiplinlerin ortak noktada buluşması ile etkileşimler olumlu yönde faydalar sağlamıştır.
 

Yaşlı Bakımında İnterdisipliner Katkısı


İki ya da daha çok disiplin grubunun bir arada çalışması sorunların farklı açılardan ele alınmasına olanak verir. Yaşlılığın getirdiği zayıflık, yorgunluk ve direnç düşüklüğü düşünülecek olursa, birlikte çalışmanın getirdiği avantajlar sağlık anlamında daha faydalı sonuçları destekler. İnterdisipliner grubu içinde yer alan:
 

·        Klinisyen,

·        Sosyal hizmet uzmanı,

·        Hemşire,

·        Fizyoterapist

·        Beslenme uzmanı,

·        Psikolog, amaca ulaşma konusunda gücünü birleştirir ve daha kolektif bir çalışma imkânına sahip olur.


Yaşlılıkla beraber artan sorunlar sadece sağlık sorunları değildir. Umutsuzluk, güç kaybı ve moral eksikliği çoğu zaman hastalıklarla mücadeleyi daha zor hale getirir. Uzmanların birlikte yürüttüğü ortak çalışma sayesinde hem tedavi süreci desteklenir hem de yaşlıların moral motivasyonu üst seviyeye çıkar.

 


Tekil Disiplinlere Bağlı Kalmamak Gerekir


Yaşlılıkta yaşanan sorunlarla mücadele konusunda tekil disiplinlere bağlı kalmamak gerekir. Disiplinler arası iyi bir sentez oluşturmak güç birliği yapmayı ve sonuca daha doğru şekilde ulaşmayı sağlar. Eğitim ve bilgilendirme temelli çalışmalarda İnterdisipliner avantajları çok net bir şekilde görülmüştür. Konu yaşlı bireylerin yaşam kalitesi olunca, bilgileri bir araya getirmek ve ortak bir yol izlemek çözüm noktasında ekstra fırsatlar sağlayacaktır. Bu gibi teknik konularda yardım almak için kurumsal yapıların desteği gerekir.


A’dan Z’ye yaşlı bireylerin eksiklerini gidermeye çalışan yaşlı bakımevleri kendi disiplinine ek olarak farklı disiplinleri kullanarak daha iyi bir sonuca gidebilir. Aynı anda tedavi süreci uygulanırken yine aynı zaman dilimi içinde bireylerin daha bilinçli hale gelmesi sağlanabilir. Buna ilave edilecek olan rehabilitasyon çalışmaları ile daha entegre bir hizmetin ortaya çıkması söz konusu olur. Uzmanların işbirliği yaptığı bir ortamda başarıya ulaşmanın daha kolay olduğunu söylemek mümkün olacaktır.


İnterdisipliner Yaşlılara Nasıl Hizmet Verir?


Yaşlı bireylerin en önemli sıkıntıları arasında sağlık sorunları gelir. Herhangi bir sağlık sorununda önce sürecin nasıl yönetileceğini bilmek gerekir. Bu süreci kolaylaştırmak adına yaşlılara İnterdisipliner desteği sağlanmalıdır. Bu sayede muayene, tetkik, teşhis ve tedavi süreçleri uzmanların eşlik etmesiyle daha olumlu bir sonuç verir. Bu süreci baştan sona kadar takip eden uzmanlar hastaların iyileşmesine katkı sağlar. Birtakım sıkıntıların ortadan kalkması ise yaşlı bireylerin yaşam kalitesini çok olumlu olacak şekilde etkiler.


Hastalık takip süreçlerinde rehabilitasyon ve ilaç takibi büyük önem arz eder. Pek çok kişi tedaviyi yarıda bıraktığı için bu süreçlerin faydalı olmadığı durumlar sık görünür. Baştan sona belli bir disiplin destekli çalışmalar sürecin sonuna kadar doğru takibine yardımcı olur. Geriyatri muayenelerinde genelde hasta yakınları hastaya eşlik eder. Her ne kadar iyi niyetli olsalar da hasta yakınları bazı gereklilikleri gözden kaçırabilir. İşte burada İnterdisipliner farkı ve desteğin avantajı ortaya çıkar. Yapılan takip ve disiplinli davranışlar sayesinde, hasta ve yaşlı bireylerin iyileşme süreci sorunsuz atlatılır.