top of page
footer-logo-84852d8f-2810-4616-8295-9fced81560cb_edited.png
  • Instagram
  • Facebook

Nöroloji Nedir?

Güncelleme tarihi: 1 gün önce


Nöroloji nedir, hangi hastalıklara bakar ve ne zaman nöroloğa gidilmelidir? Bu yazımızda nöroloji hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Nöroloji Nedir? Beyin, omurilik ve sinir sistemi üzerinde inceleme yapan ve sağlık hizmeti veren bilim dalına nöroloji denir. Hastaneler ve sağlık kuruluşlarını poliklinik hizmetleri içinde nöroloji karşınıza çıkan bölümlerden biridir. Bu alanda cerrahi müdahaleler beyin cerrahi bölümü tarafından takip edilir. Genelde muayene, teşhis ve tetkik konularında nöroloji doktorları devreye girer ve bu hastalığın yol açtığı sorunları gidermek için çaba sarf eder. Alzheimer üzerine yıllardan beri çok fazla araştırma yapılmıştır. Bu bilim dalının ilgilendiği hastalıklarda, önemli tedavi aşamaları geçilmiştir.

Ağrı, titreme ve denge kaybı gibi sorunlara ek olarak insan hayatını tehdit eden durumlar nöroloji hastalıkları ile ortaya çıkabilir. Tıp biliminin sürekli olarak yeni çalışmalar yapması, teşhis, tetkik ve tedavi süreçlerinin daha olumlu şekilde sonuç vermesine neden olmaktadır. Donanımlı sağlık kuruluşları sayesinde bu alanda verilen hizmetlerin çok ileri seviyelerde kendini göstermesi söz konusu olmuştur.

Fiziksel olarak yaşanan sorunlardan arınmak ve daha mutlu şekilde yaşamak isteyen insanların, önce mevcut sağlık sorunlarından kurtulması gerekir. Sağlık adına yapılan tüm çalışmalarda, insan hayatını pozitif etkileyen sonuçlara ulaşılmıştır. Cerrahi müdahale gerektirmeyen konularda nöroloji bilim dalı ile müdahale yapılmış ve zaman içinde bu konuda oldukça önemli gelişmeler yaşanmıştır. İlerleyen teknolojinin de desteği ile insanların daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olabilmesi için tıbbın tüm imkânları kullanılmıştır. Sağlık anlamında yapılan hiçbir yatırımın da boşa gitmediğini söylemek gerekir.

Nörolojik Hangi Hastalıklara Bakar?

Zaman içerisinde insanların değişik sebeplerden dolayı nöroloji hastalıkları ile karşı karşıya kaldıkları bilinmektedir. Yaşlılığın getirmiş olduğu pek çok sorunu bu kategoriye dâhil etmek gerekir. Benzer rahatsızlıkları çeken insanların, iyileşmesi veya en azından yaşam kalitesinin artması için, genellikle denenmiş ve başarılı olmuş tedavi yöntemleri devreye girer. Doktorların reçete ettiği ilaçlar ve tedavi için önermiş olduğu yöntemler genellikle olumlu sonuç verir. Fiziksel direnç ve özellikle de insanların biyolojik yaşının, tedavi sürecinde etken olduğunu unutmamak gerekir. İşinde uzman olan sağlık personeli, bu konuda insanların sağlığına kavuşmasını ve en azından hayat standartlarını yükseltmesini sağlar. Pek çok uygulamalı tedavi yönteminin oldukça kısa zamanda iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir.

Hastalıkla mücadele konusunda nöroloji hastalıkları doktorlarının çok önemli çabalar sarf ettiğini belirtmek gerekir. Tanımlanmış ve adı konulmuş olan pek çok hastalık, nöroloji bilim dalının ilgilendiği branş içerisinde yer almaktadır. Bu tür hastalıklar insanların hayatını çekilmez hale getirebilir. Farklı sebeplerden dolayı nörolojik hastalıkların ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Doktorlar yaptıkları muayene ve tetkik aşamalarında hastalığın kaynağını hasta ile paylaşmak durumundadır. Yıllarını tıp bilimine vermiş ve bu alanda gelişmiş olan uzman doktorlar, genel olarak insanların daha sağlıklı yaşaması için oldukça fazla emek harcamaktadırlar. laboratuvar araştırması ve poliklinik hizmetleri ile hemen herkesin bu tür sağlık hizmetlerine ulaşması planlanmaktadır. Nöroloji hastalıkları oldukça geniş bir liste oluştururken;

·       Baş Dönmesi Sorunları

·       Akut Ve Kronik Baş Ağrısı

·       Alzheimer

·       Frontotemporal

·       Demans

·       Huntington Hastalığı

·       Beyin Felci (İnme)

·       Kas Distrofisi

·       Spina Bifida

·       Parkinson Hastalığı

·       Epilepsi

·       Multiple Skleroz (MS)

·       Hareket Bozuklukları

·       Polinöropatiler

·       Ellerde Titreme Ve Diskinezi

·       Muskuler Kas Hastalığı

·       Duschenne-Becker Kas Hastalığı

·       Distrofi Kas Hastalığı

·       Menenjit

·       ALS Hastalığı

·       Omurilik Ve Beyin Travmaları

·       Çocuk Felci (Poliomyelit)

·       Myestenia Gravis

·       Periferik Nöropati

·       Beyin Tümörleri

·       Uyku Sorunları

Bu bahsettiğimiz listenin unsurları olarak karşınıza gelmektedir. Hastalıkla mücadelede sağlık sisteminin getirmiş olduğu imkânlar, çoğu zaman belirleyici olmaktadır. Gerek devlet kurumları gerekse de özel hastanelerde, önemli tedavi süreçleri uygulamaya konmaktadır. İlaçla tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının nöroloji hastalarına her zaman çok büyük katkıları kendini göstermiştir.

Beyin sinir hücreleri, nöronlar, yaşlanmaya bağlı olarak veya farklı nedenlerden dolayı zarar görebilir. Nörolojinin bu konuda devreye girmesi ile bu zararın azaltılması hatta tamamen ortadan kaldırılması planlanır. Bu alanda pek çok hastalığın çıkış nedeninin beyin sinir hücrelerinin zarar görmesi olarak yorumlanması gerekir. Unutkanlık başta olmak üzere, bu konu pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Çeşitli sebebe bağlı olarak ortaya çıkan sorunların tedavisinde uzman bir doktor ve donanımlı bir sağlık kuruluşunun kayda değer hizmet desteğini görmek mümkün olur.

İnsanların hayat kalitesini yükseltmek için yapılacak en iyi çalışmalar sağlık konusunda yapılan çalışmalardır. Farklı sebeplerden dolayı hastalıkla mücadele eden herkes için başta doktor olmak üzere sağlık sisteminin getirdiği hizmetler çok büyük önem kazanmaktadır. İnsan hareketlerini olumsuz etkileyen hastalıklar, bireylerin sosyal toplum içindeki yerini olumsuz etkilemektedir. Bir an önce sağlığına kavuşmak isteyen insanların mutlaka nöroloji hizmeti alması gerekir. Sağlık dağıtan ve insanların bu konuda umudu olan doktorlar, çok sayıda sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. 

Bakımevinde Verilen Sağlık Hizmetleri

Bakımevi, huzurevi ve belli bir yaşa gelmiş olan insanların konuk edildiği sosyal tesislerde sağlık hizmetleri de eksiksiz olarak verilmektedir. Nörolojik rahatsızlıklar daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar ve insan hayatını olumsuz etkiler. Konuklarına daha huzurlu ve sağlıklı yaşam vaat eden bir huzurevi, sağlık konusunda en geniş imkânlara sahip olup bu hizmeti konukları ile paylaşmak ister. Demans hastalıklarının çok büyük sorun olarak tanımlanması ile bakımevi bünyesinde nöroloji hastalıkları tedavi için doktor bulunur. Pek çok kurum anlaşmalı sağlık merkezleri ile iletişime geçmek koşulu ile tedavi süreçlerini yakından takip eder. Bu tip davranış ve girişimlerin insana saygı yönünde önemli avantajları söz konusu olmaktadır.

65 yaş üstü olarak nitelenen insanların daha fazla sağlık sorunu yaşadığı kabul edilmelidir. Nöroloji hastalıkları ise bu konuda önemli bir yer kaplar. Neyse ki günümüz şartlarında, tanımlanmış olan hastalıkların büyük bir kısmının tedavisi bulunmaktadır. Tedavisi tam olarak yapılamayan hastalıklarda ise sorunları azaltacak ve yaşam kalitesini yükseltecek tedavi süreçleri insanların karşısına çomaktadır. Bazen ilaç ve bazen de farklı rehabilitasyon hizmetleri, sorunlardan kurtulma konusunda insanlara önemli bir imkân sağlamaktadır.

Sağlıklı şekilde ve mutlu şekilde yaşamak adına insanların bilinçli olması gerekir. Kötü ve zararlı alışkanlıkların yanı sıra, obezite gibi sorunlar zamanla başka sorunlara davetiye çıkarabilmektedir. Nöroloji hastalıkları olarak nitelenen çok sayıda sağlık sorununu aşmak için nöroloji doktoru ve bu bilim dalının tedavi süreci olumlu bir sonuç vermektedir. Erken teşhis edilen nörolojik hastalıkların tedavi sürecinin nispeten daha olumlu ve uygun sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Huzurevi gibi kurumlarda bulunan doktorlar ya da anlaşmalı sağlık kuruluşları, sağlık hizmetinin eksiksiz olarak verilmesine önemli katkı sağlamaktadır.

 

 
 
 

Comments


bottom of page