Bunama Hastalığı Nedir?
- Ava Ajans
- 3 May
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 May

Bunama Hastalığı Nedir? Bunama yani Demans hastalığı genelde 60 yaş üstü insanlarda daha sık olarak görülür. Bunama hastalığının en önemli bölümünü ise %60 oranla Alzheimer hastaları oluşturur. İnsanlar belli bir döneme gelince yaşlılığın da etkisi ile bazı yeteneklerini kaybetmeye başlar. Bellek kaybı yaşanması, motor yeteneklerin yavaşlaması ve daha sonra kaybolması bu belirtiler içinde yer alır. Nöroloji doktorunun yapacağı muayene ve istenen tetkik sonuçlarına göre gerekli bilgileri elde etmek mümkün olur. Bu şekilde bunama hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır gibi soruların cevabını vermek daha kolay olur.
Bunama hastalığı nedir ve bu hastalığa karşı ne gibi tedbirler almak gerekir diyorsanız. Konusunda uzman olan doktor ve sağlık personelleri bu konuda en açık ve doğru cevabı size verecektir. Bunama hastalığı ve Demans hastalığı aynı anlama gelir. Bu hastalık sadece bir tek hastalığı açıklamaz. Bir grup hastalık bu tanım içine girer. Hastaların özellikle bellek kaybı yaşaması, zihinsel ve fiziksel olarak olumsuz bir durumla karşı karşıya kalması, konu ile ilgilenen doktorlara önemli derecede fikir verecektir. Bazı belirtilere bakmak veya Demans testi yapmakla beraber, doktorların bu konuda karara varması ve teşhis yapması söz konusu olur. Böylece bunama hastalığı nedir sorusunun cevabını en doğru şekilde almak mümkün olur. Belli bir yaşa gelen ve sağlığını kaybetme durumu ile karşı karşıya kalan insanların iyi bir tedavi ve bakıma ihtiyacı olabilir. Bu tür bir bakım sonucunda hasta olan insanların daha kaliteli bir yaşam fırsatı bulması söz konusu olur.
Yaşlı insanların önceki yaşam tarzı, alışkanlıkları ve genetiği, bu hastalığa yakalanmalarında etkili olabilir. Daha çok unutkanlık şeklinde ortaya çıkan belirtiler, zaman içinde artar ve ileri evrelerin ortaya çıkması söz konusu olur. Bu süreçler esnasında alınan profesyonel destekler, bunama sorunu yaşayan insanların bu hastalıktan en asgari olarak etkilenmesini sağlar. Bu şekilde tam olarak tedavi mümkün olmasa da en azından hayat kalitesini artıracak çözümlere ulaşılır.
Bunama Belirtileri Nelerdir?
Bunama sorunu ile karşı karşıya kalan insanlar bazı belirtiler gösterir ve bu belirtilere bakan doktorlar hastaların hangi evrede olduğunu anlar. Bunama belirtileri 3 farklı evre belirtileri şeklinde kendini gösterir.
İlk evrede:
· Unutkanlık problemleri,
· Kelime hatırlamada güçlük,
· Hesaplamada güçlük çekme,
· Kişilik değişik sorunları,
· Tekrar edilen soru ve cümleler,
· Eşyaları sık kaybetme,
· Oryantasyon uyum ve bağlantı kurma zorlukları.
Orta evrede:
· Hafıza kaybında artış,
· İletişim güçlüğü yaşama,
· Sık yaşanan kişilik değişiklikleri,
· Uygunsuz kelimeler kullanarak konuşma,
· Kişisel bakım kabiliyetini kaybetme belirtileri,
· Sık tekrarlayan huzursuz gezinme,
· Eşi dostu hatırlayamama,
· Halüsinasyon görme,
· Günün zaman dilimlerini karıştırma,
· Huzursuzluk ve uykusuzluk artışı,
İleri evrede:
· Beslenmede aşırı bağımlılık durumu,
· Hareket yeteneklerinde azalma,
· Fekal ve Üriner İnkontinans,
· Konuşma yeteneğini kaybetme,
· Yatağa bağımlı kalma,
Gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Demans ve bunama hastalıklarının birden çok hastalığı temsil ettiğini söyledik. Hastalığın nedenleri araştırılırken bu belirtilerin tespiti esnasında bunama belirtileri gözden geçirilir ve hasta üzerindeki etkisi değerlendirmeye alınır. Bu süreçleri yakından takip ederek hastalar ve hastalık hakkında genel bir değerlendirme yapılır.
Demans hastalıklarının zamana bağlı olarak artış gösterdiği bilinir. Zaten evreleri takip ederek bu sonuca ulaşmak söz konusu olur. Doğru zamanlı olarak tespit edilen belirtiler sayesinde hastalara nasıl yardımcı olunacağı konusunda en doğru kararlar verilir. Aktiviteler ve tedavilerle sürecin yavaşlaması planlanır ve genelde bu planlamaya uygun sonuçlar ortaya çıkar.
Erken Bunama Belirtileri Nelerdir?
Demans hastalıklarının ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığını söyledik. Buna rağmen istisnai durumların ortaya çıkması söz konusudur. İnsanların yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın erken yaşlarda görülme sıklığı çok azdır fakat bu durum mümkündür. Genelde bu süreçte hastalığın ilk evresinde olan sorunlar kendini gösterir. Unutkanlık bu durumda en sık karşılaşılan sorunlar içinde yer alır. Unutkanlığı ise kişilikte değişim sorunları izler. Bu ilk aşamalarda insanlarda ortaya çıkan farklılıkları ancak uzmanlar ve hasta yakınları anlar. Yabancı olan insanların bunama ilk evresini anlaması çok kolay olmaz.
Soruları ve cümleleri çok sık tekrar etmeye başlama durumu ilk evre sürecinde söz konusu olur. Genelde bu aşamada hastalık belirtisi ortaya çıkan hastalar kişisel eşyalarını sık biçimde kaybetmeye başlar. Bu sorunların pek çoğu unutma ile alakalı durumlardır. Genel olarak insanların yaşam kalitesini etkileyen olumsuzluklar burada kendini gösterir. Cümle kurmada hesap yapmada zorlanan insanlar için artık bunama belirtileri belirgin bir şekilde ortaya çıkmış demektir.
Bunama ve Demans sorunları yaşlı insanların her zaman en büyük sorunları arasında yer almıştır. Sağlıklı bir yaşam planlaması yapabilmek isteyen herkes için donanımlı kurumlar ve sağlık merkezleri büyük önem taşır. Uzmanların tedavi yöntemleri ve tavsiyeleri sayesinde insanların bu hastalığın yarattığı olumsuzluklardan uzak kalması mümkün olur. Doktorların test ve tedavi yöntemleri sayesinde en doğru teşhisi yapmak ve en doğru sonuca ulaşmak mümkün olur. Bu gibi değerlendirme sonuçları sayesinde hastalığın gerçek mi yoksa bir yanılgı mı olduğunu anlamak mümkün olur.
Yalancı Bunama Belirtiler Nelerdir?
65 yaş üstü bireylerde psikolojik sorunların daha çok yaşandığı görülür. Yaşlanma ve hayattan zevk almama durumu ile farklı belirtiler bu durumda ortaya çıkabilir. Bilinen Demans hastalıkları ile karıştırılabilen bu süreçlerde, doktorların yapacağı test ve takip süreci ile bunama ile yalancı bunama birbirinden ayrılır. Depresyon, isteksizlik, uykusuzluk ve hayattan tat alma kaybı gibi durumlar, bu iki farklı durumun karıştırılmasına neden olabilir. Bu durumlarda genel olarak insanların sorunları benzerlik gösterse de depresyon kaynaklı sorunların giderilmesi daha kolay ve mümkündür. Demans hastalıkları genelde dönüşü olmayan hastalıklardır. İleri yaşlarda ortaya çıkan depresyon gibi hastalıklar ise tedavi edilir hastalıklar arasındadır. Bu sürede uzmanların takibi ile ortaya çıkan bunama belirtileri hastalığın tanımlanmasında belirleyici bir faktör olur.
Bellek kaybına neden olan hastalıkların geçici mi yoksa kalıcı mı olduğuna bakmak gerekir. Demans hastalıkları kalıcıdır ve etkileri de kalıcı sonuçlar yaratır. Farklı nedenlerden dolayı yaşanan depresyonlar ise genelde geçici bir hastalığı sembolize eder. Tedavi süreçlerine hastaların verdiği tepkiler, hastalıkların doru teşhisine de önemli katkı sağlar. Yalancı bunamanın ortaya çıkış süreçleri daha genç yaşlarda da olabilir. Alınacak depresyon tedavisi ile yaşanan iyileşme ise bu rahatsızlıkların adlandırılmasına yardımcı olacaktır.
Comments