Yatalak hasta ne kadar yaşar sorusu özellikle felçli ve yatalak yakını olanların çok merak ettiği bir konudur. Yakınlarına en iyi bakım imkânı sunmak isteyenler öncelikli olarak hastalarının ne kadar yaşayacağını bilmek ister. Hastalarının yaşama sürecini belirleyen durumlar içinde:

  • Hastanın yaşı,
  • Felç ve yatalak olmaya neden olan hastalık,
  • Başka kronik hastalıkların bulunması,
  • İnmenin şiddeti, önemli bir yer tutar.

2021 yılında yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre inme geçiren her üç kişiden birinin hastalığı takip eden 3 yıllık süreçte hayatını kaybettiği görülmüştür. Hastalık geçirenlerin üçte ikisi ise hasra da olsa hayatını sürdürmektedir. Hastalığa ek olarak tansiyon, diyabet, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, hastanın kalan ömrü ve bu esnada yaşam standartları konusunda belirleyici olmuştur.

Felç oluşumunu tetikleyen durumun tam olarak tespit edilmesi, hastalıkların sonucunu tam olarak tetkik etmede etken olmuştur. İskemik beyin damarına bağlı olarak yaşanan felçlerin hayatta kalma oranını düşürdüğünü söylemek mümkün olacaktır. Beyinde yaşanan damar tıkanmalarının, daha çok sonucu ölümle biten bir rahatsızlık yarattığını söylemek mümkün olacaktır.

Felçli yatalak hasta ne kadar yaşar


Felçli Yatalak Hasta Ne Kadar Yaşar?

Felçli yatalak hasta ne kadar yaşar ve yaşarsa da nelere ihtiyaç gibi sorular hasta yakınları için çok büyük öneme sahiptir. Geçirilen felcin durumu, hastanın altta yatan diğer kronik hastalıklar taşıması, yaşı ve vücut direnci değişken bir sonuç ortaya koymaktadır. Bazı hastalar felç sonrasında kısa bir sürede hayatını kaybederken, bazı hastaların ise felçli olarak uzun süre yaşamaya devam ettiği görülmüştür. Felç durumu ortaya çıktığında:

  • Düşünme, öğrenme, yoğunlaşma dikkati toplama ve hafıza ile ilgili bilişsel sorunlar,
  • Vücudun tek tarafında ortaya çıkan güçsüzlük veya felç,
  • Konuşma güçlüğü ve konuşulanları anlamada yaşanan zorluklar,
  • Vücut farkındalığının ortadan kalkması,
  • Depresyon ve duygusal problemler, hastaların yaşamış olduğu sorunlar arasında yer alır.

Bu belirtilerin her biri insan hayatını olumsuz etkiler. Felç ile gelen ve yaşam standardını düşüren bu durumlara karşı hastaların iyi bir bakım ve tıbbi destek alması gerekir. Çoğu zaman hastaların yakınları tarafından verilen hizmetler yeterli olmaz. Bunun yerine uzman ekiplerle destek veren bakımevleri, çok geniş imkânları ile felçli hastaların ihtiyaçlarını daha iyi şartlarda karşılar.

Yatalak hasta bakımı


Yatalak Hasta Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yatalak hasta bakımı çok titiz şekilde yapılmalıdır. Yatan hastalarda özellikle yatağa denk gelen yerlerde yaralar oluşabilir. Düzenli olarak yapılan bakım ve temizlik çalışmaları yaraların oluşumunu önler. Beslenme ve diğer ihtiyaçlar konusunda donanımlı imkânlara sahip olan uzmanların hazır olması gerekir. Tıbbi destek açısından sağlık personeli bakım konusunda üzerine düşeni yapacaktır. Bakım konusunda ise hemşire ve hasta bakıcı desteği ile hastanın yaşam kalitesini artırmak söz konusu olacaktır.