Genelde 65 yaş üstü insanlarda görülen Geriyatrik depresyon yaşam kalitesini çok olumsuz şekilde etkiler. Uyku ritmi bu süreçte bozulur ve düzensiz uyku ile depresyonun daha yoğun bir şekilde tetiklenmesi söz konusu olur. Dikkat dağınıklığı ve ilgiyi toplama konusunda yaşanan güçlükler bu dönemde hayatı olumsuz etkiler. Genellikle bu dönemde ortaya çıkan olumsuz ruh hali yaşama sevincinin azalmasına neden olur.

Başta sağlık endişesi olmak üzere kaygılı ruh hali yaşlı bireylerde daha çok ortaya çıkar.

Pek çok yaşlı bireyde iştah azalması ve buna bağlı olarak kilo kaybı gibi sorunlar yaşanır.

Bu duruma eklenen ağrılar ve tanımlanamayan fiziksel şikâyetler, yaşam kalitesinin çok olumsuz şekilde etkilenmesine neden olur.

Sinirlilik ve huzursuzluk hali hem hasta bireyleri hem de çevresinde bulunanları çok olumsuz etkiler. Pek çok kişi yaşlı akrabalarının bu durumdaki ihtiyaçlarını karşılama konusunda zorlanabilir. Profesyonel bir sağlık personeline ve hizmet kalitesine sahip olan yaşlı bakımevi, bu tür sorunlara karşı oldukça tecrübelidir. Psikolojik desteğin yanı sıra psikiyatri tedavi süreçleri ile şikâyetlerin azalması ve bazı bireylerde tamamen ortadan kalkması mümkün olur.

 

yaşlılıkta depresyon

Yaşlı bireylerde depresyon tanısı koymak çok kolay olmayabilir. Psikolojik rahatsızlıkları bazen fiziksel rahatsızlıklardan ayırmak oldukça zordur. Aslında sadece yaşlılar için değil her yaş grubunda insanların gerçek hastalığını kabullenmesi zor olabilir. Hele ki söz konusu depresyon olduğunda, bu sürecin daha zor bir şekilde işlediği görülür. Önce insanlar hasta olduğuna ikna edilmeli ve daha sonra uygun tedaviye başlanmalıdır. Bir takım davranış biçimleri tedavide etkili olsa da asıl tedavinin ilaç kullanımı işle mümkün olduğu görülür.

Depresyon hastalığı ile ortaya çıkan belirtilerin çok iyi takip edilmesi gerekir. Bazen yaşlı bireylerin hastalığını ancak dikkatli bir takiple görmek mümkün olabilir. Sıkılma, ağlama ve umutsuzluk gibi durumlar bu gibi hastalıklarda daha sık görülür. Doktor tarafından yapılan muayene süreci ile hastalık konusunda daha doğru bir tanımlama yapılır. Sonraki süreçte ise genelde ilaç tedavisi ile bu sorunun giderilmesi adına adımlar atılır ve çözüm üretilir.