Konak Huzurevi ve Yaşlı bakım Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmeti: Fizyoterapistimiz Emre AYDIN, Konak Huzurevi'ndeki fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini yaşlılarımızın bireysel ihtiyaçları doğrultusunda planlar. Konak Huzurevi, fizik tedavi hizmetini tüm konuklarına standart bir hizmet olarak sunar. Bu hizmet için herhangi bir ek ücret talep etmez.
Genel Rehabilitasyon
İlerleyen yaşla birlikte vücudumuzda pek çok biyolojik ve fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler içerisinde; kas kontraktilitesi, kas metabolizamasında ve sinir kavşağında değişiklikler ve sinir iletiminde yavaşlamadır. Bu yavaşlama azalmış iletim hızı, sinir liflerinde azalma, sinir lifi çapı ve sinir lifi membaında gelişen değişikliklere bağlı olabilmektedir. Doğuştan yada sonradan travmalara bağlı olarak nörolojik ya da psikolojik kısımlarda hastaların normal yaşamları sürdürmede sorun yaşamları ve karşılaştıkları sorun karşısında yetersiz kalmaları durumunda hastaya nörolojik ve psikolojik tedavi uygulanmasıdır.
KONAK Yaşlı Bakım Merkezi olarak;
Geriatrik Rehabilitasyon
Geriatrik Rehabilitasyon nedir? Geriatrik Rehabilitasyon nasıl uygulanmalıdır? Geriatrik Rehabilitasyonun kendine özgü ilkeleri var mıdır? Sorularına Türk Geriatri Derneği açıklama getirmiştir. Bu açıklamalar; Geriatrik Rehabilitasyon Nedir?
Rehabilitasyon; hastalık, özürlülük ve sakatlık tedavisinde hastanın işlevsel durumunu en üst düzeye ulaştırmak için yapılan yeniden oluşturma çabalarına verilen isimdir. Geriatrik rehabilitasyon ise yaşlıda fizyolojik kayba veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin önlenmesi, geciktirilmesi, en aza indirilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tamamıdır. Bu kavramın içerisinde yalnızca sağlık hizmetleri bulunmaz. Ancak gerçekçi, zaman-mekan-yoğunluk bağlamında iyi düzenlenen tedavi yaklaşımları geriatrik rehabilitasyonun en temel unsurudur. Geriatrik Rehabilitasyon, Nasıl?
Geriatrik rehabilitasyonda unutulmaması gereken, her hastanın kendine özel ihtiyaçları olduğudur. Rehabilitasyon planı kişiye özgü oluşturulursa başarı artar. Bu plan için ön koşul geriatrik hastanın fonksiyonel değerlendirmesinin yapılmasıdır. Fonksiyonel değerlendirme sonrası hasta için belirlenen hedefler hastanın fizyolojik, sosyal, ekonomik, ailevi, bilişsel, kültürel ve sosyal durumları yanı sıra eldeki mevcut olanaklar göz önüne alınarak belirlenir. Mevcut durum, varılması planlanan hedefler ve rehabilitasyon süreci hasta ve yakınları ile paylaşılarak hedefler hakkında farklı beklentilerin oluşmasına engel olunmalıdır.
Ortopedik Rehabilitasyon
Günümüzde en gelişmiş ve çok kullanılan tedavi yöntemleri arasında Ortopedik Rehabilitasyon yer almaktadır. Dünya’da ve Türkiye’de oldukça yüksek oranda kullanılmakta olan bu tedavi yöntemleri birçok insanın beklentisini karşılayarak hızlı bir yayılma göstermektedir. KONAK Yaşlı Bakım Merkezi olarak, ortopedik rehabilitasyonla sakinlerimizde meydana gelen kas hastalıkları sorunlarında, kondisyon ya da denge problemlerinde uygulanan rehabilitasyon yöntemi ile sorunun tedavi süreci içerisinde en aza indirilmesini hedeflemekteyiz.
Romatolojik Rehabilitasyon
Kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı ve hareket kısıtlılığına, bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma denilmektedir. Romatolojik hastalıklar sonucunda;
Nörolojik Rehabilitasyon
Nörolojik hastalıkların büyük bir kısmı hastalığın doğal gidişatı içerisinde sakatlanmaya sebep olan ve hasta bireyleri günlük yaşam aktivitelerinde bağımlı birey durumuna getiren tablolar ile karşı karşıya bırakmaktadır. Sakatlanma toplumu sağlığını ilgilendiren çok önemli bir noktadır. Nörolojik rehabilitasyon ile hasta bireylerin bağımlılıkları azalır bağımsızlık dereceleri yükselmekle birlikte yaşam kalitelerinde artış görülmektedir.
Rehabilitasyondaki temel amaç, bireyi yeniden yaşama hazırlayan, tıbbi, fizyolojik, psikolojik ve mesleki teşebbüslerin tamamıdır. Bunlarla birlikte bireyde fizyolojik, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel potansiyelini en yüksek seviyeye çıkarmaktır. Başlıca Nörolojik hastalıklar; serebrovasküler olay, kafa travmaları, medulla spinalis yaralanmaları, multipl skleroz, musküler distrofi ve myopati, serebral palsi, poliomyelit, periferik sinir lezyonları, Parkinson hastalığı, ALS, polinöropatiler, spinoserebellar dejeneratif rahatsızlıklar ve serebellum rahatsızlıkları, myastenia gravis olarak sayılmaktadır.
KONAK Yaşlı Bakım Merkezi olarak, Nörolojik rehabilitasyon ile sakinlerimize nörolojik bozuklukların rehabilitasyonundaki ana unsurları, komplikasyonların önüne geçmek, iyileşmenin çabuk bir hale gelmesi, uyum stratejilerinin öğretilmesi, çevresel olayları kolay bir şekle getirmektir.
Kardiyopulmoner Rehabilitasyon
Kalp ve damar hastalığı ile kronik akciğer hastalığı olan kişilerin maksimum fizyolojik, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırılması için uygulanan işlemlerdir. Tedaviden sonra uzayan yatak istirahati gerektiren kalp hastalıkları tedavilerinde kardiyopulmoner rehabilitasyon ile erken hareket günlük yaşama daha kolay uyum, daha az komplikasyon sağlanması amaçlanmıştır. Kardiyopulmoner Rehabilitasyon, koroner arter hastalığı olan bireylerde, koroner arter by- pass cerrahisi sonrası, miyokard infarktüsü, kalp yetmezliği ve hipertansiyon varlığında, kalp kapak hastalıklarında, kalp pili sonrası, kalp nakli sonrası gibi birçok kardiyak durum ve hastalıkta kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH), kistik fibrozis, astım, resriktif akciğer hastalıklarında uygulanmaktadır. KONAK Yaşlı Bakım Merkezi olarak Kardiyopulmoner ile amacımız;