Demans Hastalığı Nedir?
- Ava Ajans
- 3 May
- 6 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 May

Demans Hastalığı Nedir? Günümüzde çok sık karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri olan Demans hastalığı aslında tek bir hastalık değildir. Zihinsel yetenek ve bellek kaybı sonucunu ortaya çıkaran hastalıkların tümü bu başlık altına alınmıştır. Aşağıda bulunan;
· Alzheimer
· vasküler (Damar tıkanıklığa bağlı) Demans sorunları
· Lewy cisimcikli
· Parkinson hastalığı
· Frontotemporal
· Normal basınçlı hidrosefali
· Creutzfeld-jacob hastalığı
· Huntington hastalığı
· Tümöre bağlı hastalık ve sorunlar
· Wernike-Korsakoff sendromu
· Menenjit rahatsızlıkları
· AIDS
· Sifiliz
· B12, B1, B6 Vitamin eksikliklerine bağlı sorunlar
· Anemi (Kan hastalıkları)
· Hormon hastalıkları
Gibi farklı hastalık çeşitleri Demans kapsamında değerlendirilmiştir. Esasen beyin hastalıkları olarak tanımlaması tam olarak yapılamamış çok sayıda hastalık da bulunmaktadır. Bu tür hastalıkların tanımlamasını yapmak, hastalık tedavisinde veya hastaların yaşam kalitesini değerlendirmede faydalı sonuçlar vermiştir.
İlerlemiş yaşlarda daha çok karşımıza çıkan Demans hastalığı hem hastalar hem de tedaviyi yapan sağlık ekipleri için oldukça zorlu bir süreç anlamına gelir. Bu hastalığın ortaya çıkış sebebi, tedavi edilebilirlik açısından önemlidir. Alzheimer gibi sebeplerden ortaya çıkan hastalıkların tedavisi mümkün olmazken vitamin eksikliği gibi sorunlarda uygun tedavi ile bu hastalığı önlemek mümkün olmaktadır.
Demans Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalıkların tespitinde en önemli etkenlerden biri hastalığın tanımlanmış belirtilerinin olmasıdır. Demans hastalığı belirtileri içinde yer alan pek çok durum, uzmanlar tarafından takibe alınır ve hastalık hakkında fikir yürütmek bu sayede daha kolay olur. Genel olarak bazı belirtiler uzmanların Demans hakkında karar vermesini kolaylaştırır. Gerekli muayene sonucunda dikkat çeken;
· Konuşma (lisan) bozuklukları
· Bellek bozuklukları
· Dikkat kaybı ve dağınıklığı
· Görsel algıda bozukluk
· Bir konu veya duru karşısında karar verme zorluğu yaşama
Gibi belirtiler bu hastalık hakkında doktorların karar vermesini, kolaylaştırır. Demans hakkında karar verirken bu durumun hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığını çok iyi tespit etmek gerekir. Bu sayede uzmanların daha uygun tedavi yöntemine yönelmesi söz konusu olur.
Sağlık üzerine yapılan çalışmalar içinde bulunduğumuz süreçte daha olumlu sonuçlar vermiştir. Demans ile mücadelede bu çalışmaların önemli katkılarını görmek mümkün olmuştur. Doğru sebeple yapılan tespitler sayesinde hastalıkla mücadelede önemli avantajlar elde edilmiştir. Sağlıklı olma konusunda hastalara farklı şekilde tedavi uygulamaları bu süreçte mümkün olmuştur.
Demans Evreleri Nelerdir?
Pek çok hatalık tanımı yapılırken hastalıkların evrelerinden söz etmek mümkündür. Özellikle kronik hastalıklarda bu durum daha belirgin ortaya çıkar. Birden çok kaynağı ve nedeni olan hastalıklarda ise bu tür evre sınıflandırması çok sağlıklı olmaz. Genelde Demans evreleri erken evre, orta evre ve geç evre olarak bir sınıflandırma bu hastalıkta karşımıza çıkmaktadır. İlk evrelerde hastaların kontrolü ve takibi daha kolay yapılabilmektedir. Evreler ilerledikçe sorunların büyümesi söz konusu olur. Son evrede ise artık hastaların hem mekândan hem de zamandan bağımsız bir görüntü ortaya koyduğu görülür.
Son evrede ileri derecede beyin hasarı oluşmuş olabilir. Bu tür hasar ve sorunlar ise bağışıklığın çok azaldığını gösterir. Bu aşamada bulunan hastaların, özellikle enfeksiyon kaynaklı hastalıklara karşı çok korumasız hale geldiği gözlenir. Sağlık açısından bu durumun çok geri dönüşü olmayan sonuçları vardır. Demans evreleri sona geldiğinde, hastalar artık yürümekte zorlanır ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir. Bu durumdaki hastalara profesyonel bir bakımın tavsiye edilmesi ise gayet makul bir sonuçtur.
Demans Hastalığı Son Evresi Nedir?
Beyni olumsuz etkileyen hastalıkların kalıcı hasarları ve çok olumsuz etkileri olabilir. Demans hastalarının durumuna bakarak bu konunun ne kadar ciddi olduğunu anlamak mümkün olur. Demans hastalığının %60’ını Alzheimer hastalığı oluşturur. Üç aşamalı hastalık evresi olmakla beraber, Demans hastalığı son evresi artık geri dönülmez bir yol olduğunu gösterir. Sağlıkla ilgili çalışmalar devam ederken ilerleyen dönemlerde belki Demans ile ilgili daha umut verici sonuçlara ulaşılabilir. Günümüz şartlarında ise bu konuda yapılan tedavilerin oldukça sınırlı olduğu görülmektedir.
Artık Demans hastalığı son evresi geldiğinde hastaların alacağı profesyonel bakım hizmetinin önemi çok daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Genelde son aşamada insanların uzun süreler yaşaması çok rastlanan durum değildir. Burada önemli olan konu hasta ve yaşlı insanların rahat etmesidir. Pek çok kişi bu konuda evinde veya sağlık kurumlarında çözüm arar. Oysa bakımevinde bulunan uzman hizmet kadrosu bu konuda insanların nasıl doğru bir karar verdiğini gösterir.
Demans Alzheimer Farkı Nedir?
Alzheimer tek bir hastalıktır ve genel olarak 65 yaş üstü olan insanlarda görülür. Demans ise Alzheimer de dâhil olmak üzere pek çok benzer hastalığın bir arada ortak adıdır. Demans Alzheimer farkı uzmanlar tarafından daha net anlaşılır. Yaşanan de Manş’ın Alzheimer olup olmadığını anlamak adına doktorlar test yapar ve testin sonucuna uygun olarak bu konunu sonucu ortaya konur. Her iki durumda da doktorların bir programı vardır. Hastalık ve hastalığın evresi tespit edildikten sonra hastanın durumuna uygun olarak planlanan bir tedavi süreci uygulamaya konur. Geri dönüş sonuçları olmasa bile bazı tedaviler sayesinde hastalığın yavaşlaması ve hastaların buna rağmen yaşaması söz konusu olur.
Demans Alzheimer farkı uzmanlar tarafından daha iyi anlaşılır. Yapılan tetkikler bu konuda doktorların daha bilinçli şekilde karar vermesine yardımcı olur. Tıbbın bu konuda yaptığı çalışmalar devam ederken, Demans kapsamında yer alan hastalık isimlerinde artış söz konusu olmaktadır. Bu tür hastalıkların tedavisi konusunda da sevindirici gelişmeler olduğu bilinmektedir. Gerek tedavi gerekse de hastalığı yavaşlatma konusunda bilimin ilerlemesi ile beraber karşımıza memnuniyet verici sonuçlar çıkmaya devam edecektir. Doktorlar ve ilaçlar hastaların tamamen iyileşmesini sağlayamayabilir fakat insanların yaşam kalitesini az da olsa yükseltecek girişimler çok olumlu olarak kabul edilebilir.
Genç Yaşta Demans Belirtileri Nelerdir?
Demans hastalıklar genel olarak 60 yaş üstü insanlarda görülür. Sağlıksız beslenme, travma ve beklenmeyen durumlarda bu tür hastalıkların daha genç insanlarda görülmesi söz konusu olabilir. Genç yaşta Demans belirtileri daha çok ilk evrenin belirtileri olarak tanımlanır. Bu belirtiler ise;
· Hafızada kayıp yaşanması,
· Bilişsel olarak değişikliklerin ortaya çıkması,
· Yön bulmada sorun yaşama,
· Görsel beceri ve yetenekleri kaybetmeye başlama,
· Odaklanma problemi yaşama,
· Kafa karışıklığı yaşama,
· Problem çözme ve akıl yürütmede zorlanma,
· Motor fonksiyonlarda kayıp yaşama,
· Koordinasyon güçlüğü yaşama,
Şeklinde sıralamak mümkündür. Demans hastalığı insanları çok olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini çok düşüren bir hastalıktır. Bu hastalığın üstesinden gelmek için insanların tedavi alması kaçınılmazdır. Hastalığa yol açan durumların ortadan kaldırılması bazen faydalı sonuç verebilir. Nöroloji bilim dalı ve poliklinik hizmetleri ile hastanelerde bu konuda insanlara tedavi imkânı ve yardım sunulmaktadır. Bazı hastalarda çok ileri derecede sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz olabilir. Bu gibi hastaların ise gün boyu gözlem altında olması ve bakımının uzmanlar tarafından yapılması gerekir.
Demans Tedavisi Nasıl Yapılır?
Demans hastalığının nedenlerinden bahsederken, beslenme sorunları, vitamin eksikliği ve travma gibi nedenlerden bahsetmiştik. Bu sebepler daha genç insanlarda Demans hastalığının görülme sebebi olarak da karşımıza çıkmıştır. Bu sebeplerle Demans hastası olan insanların Demans tedavisi olma ve iyileşme şansı olabilir. Diğer bilinen durumlarda ise Demans hastalığının belli bir tedavi imkânı yoktur. Beyin hücreleri zarar görmeye başlamış ise en azından bu sürecin yavaşlatılması ve insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi planlanır. Buna ek olarak iyi bir bakım hizmeti ile hastaların günlük ihtiyaçlarını daha uygun biçimde karşılaması planlanır.
Demans hastalığı özellikle 60-65 yaş üstü hastalarda görülmeye başlanır. Bu yaş ve süreçten sonra insan vücudunun daha savunmasız hale geldiği bilinir. Alınacak tedavi ve etkinlik destekleri ile orta evrenin ve son evrenin gelmesi geciktirilir. Bu uygulamalar sayesinde hastaların yaşam kalitesi daha iyi bir noktaya getirilir. Demans tedavisi mümkün olmasa da sürecin uzatılması insanlar için daha çok normale yakın bir hayat imkânı ortaya koyar.
Demans Testi
İlk olarak 1953 yılında kullanılmaya başlanan Demans testi, Alzheimer ve Demans hastalığını anlamak ve bu hastalıkların evrelerini tespit etmek için kullanılmıştır. Zaman ilerledikçe ve yeni çalışmaların sonuçları ortaya çıktıkça bu test uygulamalarında değişiklikler ortaya çıkmıştır. Test yüz yüze yapılmalıdır. Test esnasında sorular soran doktor, hastanın sadece cevaplarını değil aynı zamanda davranışlarını da takip altına alır. Bu test esnasında hastalığın olup olmadığı veya hastalık varsa hangi evrede olduğu genel olarak tespit edilir.
Demans testi esnasında sorulan sorular hastanın zihinsel olarak ne durumda olduğunu tespit etmede kullanılır ve işe yarar. Demans hastalığının varlığı tespit edilirse bu hastalığın kaçıncı evrede olduğu ve hastanın genel durumu tespit edilir. Sonrasında ise hastanın yaşam standartlarını yükseltmek üzere birtakım tedbirler alınır. Yapılan uygulama ve etkinliklerin desteği ile hastalığın yavaşlatılması hesaplanır.
Test yapılan ve hasta olduğu tespit edilen insanların gün boyu takibi ve ihtiyaçlarının uzmanlar tarafından karşılanması önemli avantajdır. Günümüz modern bakımevlerinde başta sağlık hizmetleri olmak üzere çok geniş bir hizmet sunumu söz konusu olmaktadır. Sağlık kuruluşları ile ortak çalışan bu kurumlar, kendi bünyelerinde çok sayıda uzman sağlık personeli bulundurmak durumundadır. Bu sayede günlük sıradan yaşam rutinlerinde Demans hastalarının ihtiyaç ve eksikleri işin uzmanı olan personel tarafından karşılanır.
Demans Hastasının Ölüm Belirtileri
Demans hastalığı genelde üç evreye ayrılır ve son evre genelde hastaların hayattaki son evresini işaret eder. Hastalığın her evresini tanımlamamıza yardımcı olan durumlar vardır. Bu tür durumların tespiti ile Demans hastaların ölüme yaklaşıp yaklaşmadığını anlamak mümkün olur. Demans hastasının ölüm belirtileri olarak da belirtilen bu süreçlerde hastalar;
· Bilinç kaybı yaşarlar,
· Çok sık moral bozukluğu yaşarlar,
· Huzursuz ve heyecanlı olurlar,
· Yutma güçlüğü yaşarlar,
· Solunum güçlüğü yaşarlar.
Bu belirtilerin ortaya çıkması durumun ciddiyetini anlamak için çok önemlidir. Pek çok hastanın bu tanımlanmış belirtilerden birkaç saat sonra hayatını kaybetmesi söz konusu olabilir. Bu durumdaki hastaların iyileşmesi için artık yapılabilecek pek fazla şey yoktur. Eğer hasta bir bakım merkezinde bulunuyorsa bu son evredeki mevcut durumları yakından takip edilir ve tıbbi olarak yapılması gereken müdahaleler zamanında yapılır. Eğer hasta müdahaleye olumlu yanıt veriyorsa imkânlar sonuna kadar zorlanır ve hastaların hayatta tutulması için bütün imkânlar kullanılır.
Demans hastalığı çok fazla insanın yüzleştiği ve maruz kaldığı hastalıklar içindedir. Bu tür hastalıklarla karşı karşıya kalan insanların iyi bir tedavi ile desteklenmesi gerekir. Uzman sağlık personeli ve geniş imkânlar, bakımevi gibi tesislerde genel olarak hazır olur. Bu durumda Demans hastasının ölüm belirtileri ortaya çıksa bile bilinçli müdahale ile son süreçlerin düzenli şekilde ilerlemesi sağlanır. Doktor ve diğer sağlık personellerinin bulunduğu bir ortamda tedavi namına tüm yapılanların eksiksiz olarak yapıldığından emin olursunuz.
Comments