Alzheimer, bireylerin düşünce, iletişim ve hafıza gibi fonksiyonlarının hasar almasına neden olur. Hastalığın belirtileri bireylerin yaş grubuna ve bulundukları evreye göre değişiklik gösterir. Bilinç bozuklukları günlük aktiviteleri ve yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Hastalar düşünme, iletişim kurma, anlama veya hatırlama gerektiren durumlarda zorluk yaşar. Bu durum korku, öfke ve güvensizlik gibi duyguların tetiklenmesine neden olur. Korku nöbetleri ile yüz yüze gelen hasta yakınları “Alzheimer hastası neden korkar?” sorusuna yanıt arar. Bu durumun birden fazla sebebi olabilir. Korkunun altında yatan nedenleri öğrenmek için hastanın duygusal ihtiyaçlarının analiz edilmesi gerekir.
Alzheimer hastaları çevrelerindeki değişimlere uyum sağlamak konusunda güçlük yaşar. Bu sebeple de değişen rutinler strese ve güvensizlik hissine neden olur. İleriki evrelerde bireyler zaman ve mekan algısını kaybetmeye başlar. Ortam değişiklikleri hastanın kendini ifade etmekte sorun yaşamasına neden olabilir. Günlük rutinleri korumak ve sohbetlerinizi tanıdık ortamlarda sürdürmek sağlıklı bir iletişim kanalı oluşturmanıza yardımcı olur. Günlük aktivitelerini yardım almadan gerçekleştiremeyen bireylerde bağımsızlık kaybına bağlı olarak anksiyete görülebilir. Bu tür bilinç bozuklukları, sürekli değişen çevre ile bağ kurmayı zorlaştırır. Korku hissinin altında yatan asıl sebepleri öğrenmek için profesyonel destek alınması gerekir. Tanı ve tedavi süreçlerinde destek almak için bir nöroloji doktoruna başvurabilirsiniz.
Alzheimer Hastalarının Korkuları Nelerdir?
Alzheimer hastalarının korkuları farklı nedenlerle ilişkili olarak ortaya çıkar. Beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesi, duyguların sıra dışı bir şekilde yaşanmasına neden olur. Hastalar, hafıza kaybı ve anlama güçlüğüne bağlı olarak bazı korkularla yüzleşir. Bireylerde yaygın olarak görülen korkular şu şekilde sıralanabilir:
- Çevrelerinde bulunan kişileri tanımakta zorlanmak, hastaların kendilerini kaybolmuş gibi hissetmelerine neden olur. Bu durumu aşmak için sohbet başında kendinizi yeniden tanıtmanız gerekebilir.
- Alzheimer hastaları sevdikleri kişilerden ve bağlılık hissettikleri ortamlardan ayrılmakta zorluk yaşar. Terkedilme korkusu, bireylerin değişen ortam koşullarına uyum sağlamasını zorlaştırır.
- Çevrelerinde gerçekleşen olayları algılamakta zorluk çeken bireyler yakınlarına karşı güvensizlik hissi yaşar. Bu durumun aşılması için ortam koşullarının hastanın alıştığı şekilde bırakılması önerilir.
- Hastalığın ilerlemesi ve kişisel becerileri kaybetme korkusu, hastalarda yoğun strese neden olur. Günlük aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk yaşayan hastalar kendilerine karşı güvensizlik hisseder.
- Bilinçaltında bulunan geçmiş zamanlara dair travmatik anılar, bireylerde korku hissine neden olabilir. Travmatik olaylarla ilişkilendirilen nesneler hastanın o anıyı yeniden hatırlamasına yol açar.
Hastalık tanısı aynı olsa da belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu sebeple bireylerin korkuları ve diğer duygu durumları bireysel olarak değerlendirilmelidir. Hastanın güvenini kazanmak için korkuların altında yatan temel nedenin analiz edilmesi gerekir.
Alzheimer Hastaları Nasıl Sakinleştirilir?
Sağlıklı bir iletişim kurmak için duygu yoğunluğu yaşayan hastanın sakinleştirilmesi hayati bir önem arz eder. Yaşam kalitesini artırmak adına tercih edebileceğiniz çeşitli sakinleştirme yöntemleri mevcuttur. Endişe duyduğu konuya dair kendini açıklamak, bireylere kendini daha iyi hissettirir. Bu gibi durumlarda hasta yakınının olumsuz tepki vermemesi ve beden diliyle destekte bulunması gerekir. İleriki evrelerde bulunan Alzheimer hastaları hafıza kaybı yaşadıklarının farkında olmaz. Bu sebeple onlara kızmak veya ceza vermek etkili bir çözüm yöntemi değildir.
Hastayı sakinleştirmek için öncelikle yakınlarının rahatlaması gerekir. Zaman ve mekanı algılamakta güçlük yaşayan bireyler çevrelerindeki gerginlikten olumsuz etkilenebilir. Sakinleştirici müzik, düzenli rutin, hafif egzersiz ve aromaterapi gibi meditasyon yöntemleri, stres ve anksiyete seviyesini azaltabilir. Hastanızın bu yöntemlere verdiği tepkileri analiz ederek ihtiyaç duyduğu meditasyon tekniklerini öğrenebilirsiniz.