Alzheimer 7 evresi bu hastalığın insanlar üzerinde yarattığı etkileri ortaya koyar. Hastalık 7 aşamadan oluşurken her evrede farklı sorunlar baş gösterir. Bu aşamaları kontrol eden uzmanlar hastalığın hangi boyutta ortaya çıktığını gösterir. Alzheimer 7 evresi şu şekilde kendini gösterir:
- Evre hastalık tespit edilmeden önceki süreç
- Evre çok hafif seyreden bozukluk dönemi
- Evre hafif seyreden bozukluk dönemi
- Evre orta dereceli seyreden bozukluk dönemi
- Evre orta ciddi seyreden bozukluk dönemi
- Evre ciddi seyreden bozukluk dönemi
- Evre çok ciddi seyreden bozukluk dönemi
Uzmanlar tarafından tespit edilen bu evreler belli bir takip ve tedavi süreci ile kendini gösterir. Hastalığın her farklı evresinde farklı belirtiler kendini gösterir.
1. evrede beyinde tahribat ortaya çıkmaya başlasa da bu durumun gözlemlenmesi mümkün olmaz ve hastanın sağlıklı insandan ayrımı yapılamaz.
2. evrede belirtiler çok yavaş bir şekilde ortaya çıkar. Hafif kognitif bozukluk süreci olarak tanımlanan bu evrede, hastanın iletişim konusunda yaşadığı sorunlar belirgin şekilde görülür.
3. evre unutkanlıkların başladığı aşamadır. Yorgunluk hali, öğrenme becerisinin kaybolması ve hatırlamada yaşanan güçlükler bu aşamada ortaya çıkar.
4. evrede hastanın normal bir hayat sürmekten oldukça uzaklaştığı görülür. Kendini yabancı bir ortamda hissetmeye başlayan hastalar için hayat gittikçe zorlaşır.
5. evre ile artık hastaların günlük rutinleri yerine getiremediği görülür. Bu aşamada hasta bireyler:
- Yemek yapamaz,
- Çatal kaşık ve benzer aparatları kullanamaz,
- Kıyafetlerini kendi başına çıkarıp giyemez,
- Tuvalet ihtiyacını karşılayamaz,
- Kişisel temizliğini yapamaz ve aksatır,
- Kendi evinde odaların yerini unutur, yolu bulamaz.
Burada ortaya çıkan belirtiler hastalığın ciddi orta dönemi olarak kendini gösterir.
6. evrede hastaların öfke kontrolü yaşayamadığı görülür. Bu aşamada sosyal ilişkiler bozulur ve ruhsal olarak önemli sorunların ortaya çıkması söz konusu olur.
7. evrede bulunan tüm hastalar yardıma ve bakıma çok yoğun şekilde ihtiyaç duyar. Birçok vücut fonksiyonu bu aşamada yerine getirilemez. Bu süreçte hastaların en iyi bakım desteği alması gerekir.
Alzheimer 7 Evresi Tedavileri
Alzheimer 7 evresi geldiğinde hastaların tedavisi imkânsızdır. Burada 7 farklı evrenin durumuna göre hastalar için hayat kalitesini yükseltecek uygulamalara önem verilir. Beyin dokusunda tahribata yol açan bu hastalık esnasında Asetilkolin maddesi azalır ve Glutamat maddesi yükselir. Tedavi olarak Asetilkolin maddesinin artırılması ve Glutamat maddesinin azaltılması için tedavi uygulanır.
Beyinde oluşan tahribatın azaltılması için erken teşhis ve buna bağlı olarak bir an önce tedaviye başlamak gerekir. Her ne kadar bu tedaviler kesin çözüm olmasa da hastalığın yavaşlatılması açısından önem arz eder. Genel tedavi süreçleri içinde:
- Davranış terapisi,
- Ergoterapi desteği,
- Fizyoterapi desteği,
- Hafıza koruma ve geliştirme çalışmaları,
- Kişisel biyografi ve hatırlama üzerine çalışma,
- Realiteye yönelime,
- Duyuların kontrolü,
- Müzik terapisi,
- Aromaterapi uygulaması,
- Dengeli ve düzenli Beslenme, önemli, bir yer tutar.
Alzheimer 7 Evresi Belirtileri
Alzheimer 7 evresi ile ortaya çıkan belirtiler, hastalık süreci konusunda doktorlara bilgi verir. Hastalığın her evresi için belirtiler farklı sonuçlar ortaya koyar. Hafif belirti sürecinde hastalık belirtileri de hafif seyreder. Yedi farklı evre bulunmakla beraber, az belirtiler rakamın artmasına bağlı olarak şiddetlenen bir sonuç ortaya koyar. Son evrelerde ise artık hastanın en üst düzeyde bakım ihtiyaçları ortaya çıkar. Huzurevi ihtiyacınız için bizi arayabilirsiniz.